Louie: "Mijn vertrouwen in de jeugdwerking bij Elewijt overhaalde me om me helemaal voor deze club in te zetten."

Voetbal Vlaanderen versoepelde afgelopen maandag weer enkele maatregelen voor onze jeugd te Elewijt. Onze voetballers mogen weer samen trainen met vijfentwintig spelers te samen. Voor Louie Verhaegen, is dit toch wel een opsteker. Zijn enthousiasme als trainer bij de U13 is enorm groot, naar zijn spelers toe maar ook naar de huidige gang van zaken bij het jeugdbeleid. 

Schuilt er in ieder van onze jeugdspelers te Elewijt  ergens een toekomstig toptalent? Afgaand op het enthousiasme, de inzet en de gedrevenheid waarmee onze jonge voetballers elke keer weer het veld oplopen en ruim twee uur per week het beste van zichzelf geven, laat telkens weer niets aan de verbeelding over. Dit was tijdens de training op woensdag enkele weken geleden niet anders. Het  door de weeks stil aangapend kunstgrasplein aan de Driesstraat veranderde omstreeks 18u. bij een ondergaand lentezonnetje in een bruisende sfeer met voetballers die de dagelijkse vervelende sleur van corona eventjes mochten vergeten. Dit was hun momentje om balletjes naar het doel te trappen, dribbeltjes te maken en nieuwe voetbalkunstjes aan te leren. Kortom alweer een training waar je als omstaander dan alleen maar gelukkig van wordt om deze jongens en meisjes vol overgave aan het werk te zien. Trainen mag dezer dagen nog wel, maar in het weekend competitiewedstrijden spelen sinds februari niet meer. 

Maarten Boon: "Onze voetballers  zijn blij om elke week op woensdag en in het weekend  weer op de club te kunnen trainen. Daar draait het uiteindelijk om bij die gasten."

Maarten Boon, voorzitter van ons jeugdbestuur en délegé bij de U13  betreurt dit wel maar relativeert de beslissing van Voetbal Vlaanderen. "Onze jongste spelers liggen er op dit ogenblik niet zo zeer wakker van dat ze voorlopig geen wedstrijden meer mogen spelen. Ik heb eerder de indruk dat ze blij zijn om elke week op woensdag en in het weekend  weer op de club te kunnen trainen zodat ze op dat moment hun vriendjes naast het school nog eens extra kunnen zien en samen een balletje trappen. Daar draait het uiteindelijk om bij die gasten."

Maarten voor de gelegenheid als trainer, geeft voetbaltips

Super gemotiveerd

Anderzijds moesten Maarten en Anthony Michiels, onze jeugdcoördinator, in overleg met alle jeugdtrainers de afgelopen maanden  al heel wat organisatorisch bijsturen om trainingen in goede banen te leiden. " Aanvankelijk mochten onze voetballers louter trainen in groepjes van tien en dan moesten we het één en ander aanpassen. Sinds maandag mogen onze reeksen tot de U13  dan toch weer met vijfentwintig samen trainen, toch wel een gunstige evolutie. We zoeken op ieder moment en afhankelijk van de beslissingen van de voetbalbond telkens naar goede oplossingen. Gelukkig zijn onze coaches op Elewijt altijd super gemotiveerd om zich dagelijks in te zetten voor de club. Ze proberen zich telkens weer aan te passen naar gelang de situatie, in de mate van het mogelijke weliswaar. Tot op heden loopt dit vrij vlot."

Louie: "Ik vind het fijn om te zien dat quasi alle spelers elke keer opdagen ondanks het advies van Voetbal Vlaanderen om slechts één buitenschoolse activiteit toe te laten.

Louie Verhaegen, onze jeugdcoach bij de U13 stelt zich  in die zin geregeld flexibel op om af en toe andere trainers te versterken waar het nodig is. "We hebben op dit ogenblik niet veel jeugdcoaches op overschot. Daarom spring ik soms elders eens bij. Bij onze U15 bijvoorbeeld. Tot februari mochten zij alleen maar trainen in groepjes van vier en met de verplichte afstand. Toch niet gemakkelijk om op zo'n manier goed gecoördineerd te trainen." 

Volledige ploeg

Louie is dan ook enthousiast met de recente versoepeling voor zijn eigen spelers. "Tot vorige week moest ik steeds twee trainingen na elkaar  inlassen omdat ik op dit ogenblik vijftien voetballers coach. Met een volledige ploeg samen kan ik terug overschakelen naar matchvormen, waarbij ik gemakkelijker tactische tips kan overbrengen. Anderzijds was een opsplitsing  eigenlijk niet zo nadelig. In kleinere groepjes kan je spelers beter individueel bereiken. Efficiënter om je boodschap beter over te brengen naar de voetballers, vooral naar diegenen die heel wat aandacht nodig hebben."


Goed gevoel

Het leidt geen twijfel dat Louie elk seizoen weer dat stapje verder wilt met de U13. "Ik vind het in de eerst plaats fijn om te zien dat quasi alle spelers elke keer opdagen ondanks het advies van Voetbal Vlaanderen om slechts één buitenschoolse activiteit toe te laten. Het geeft me extra mogelijkheden om ook dit seizoen progressie te maken, zelfs zonder competitiewedstrijden in het weekend.  Als ik zie dat mijn spelers na elke training heel wat vooruitgang geboekt hebben, voel ik ik mij op dat moment verdienstelijk en dan rijd ik met een goed gevoel naar huis. Ik train nu al twee jaar twaalf en dertienjarigen op Elewijt. Dit is een bewuste keuze. Op die leeftijd hebben ze toch al wat techniek in de benen en daar wil ik steeds verder op bouwen."

Louie: "We zijn op de goede weg, maar we zullen in de toekomst nog meer jeugd moeten aantrekken. Er is nog een hele weg af te leggen."

Een wel doordachte visie. Louie bracht twee seizoenen geleden zijn ervaring  al mee vanuit K.V.C.Haacht waar hij voordien al zes jaar jeugdtrainer was bij de U12. "Ik kreeg daar de mogelijkheid om mij helemaal te ontplooien. De jeugdwerking staat er al jaren op punt en ze hebben alle reeksen op gewestelijk en provinciaal niveau. Ik verhuisde onlangs naar Hofstade, niet zo ver van het complex van KCVV. Het leek me daarom logisch om ook hier eens mijn licht op te steken. Ik was positief verrast dat ook Elewijt de laatste jaren investeert in een goed gestructureerde jeugdopleiding."

Eerste ster

Maarten werkt, samen met het jeugdbestuur, dan ook al wat jaren aan de wederopbouw van onze jeugd. "Met de komst van Anthony Michiels kwam ons jeugdbeleid enkele jaren geleden in een stroomversnelling. Hij is nu jeugdcoördinator bij de club en samen hadden we het idee om ons jeugdbeleid te laten doorlichten met de vraag, hoe ver staan we op dit ogenblik met onze jeugdreeksen en op welke punten kunnen we nog extra bijwerken? Na deze audits kregen we uiteindelijk vanwege Double Pass een positief advies, namelijk onze eerste ster. De uiteindelijke gedetailleerde resultaten zal ons pas op het einde van het seizoen meegedeeld worden. Onze scores betreffende de opleiding zullen wel positief zijn. Alleen blijft onze aansluiting tussen de jeugd en onze eerste ploegen op dit ogenblik nog een 'missing link'." beseft onze jeugdvoorzitter.

aktiefoto bij onze U6: "wereldsterretjes voor de toekomst!"

Vertrouwen

Louie beseft dat er nog een hele weg af te leggen is: "We zijn met de club op de goede weg, maar we zullen in de toekomst nog meer jeugd moeten aantrekken. Er is nog een hele weg af te leggen, maar ik denk wel dat dit op termijn wel goed komt. Mijn vertrouwen in de jeugdwerking  en de toekomstplannen bij Elewijt  overhaalde me uiteindelijk om me helemaal voor de club in te zetten en daar heb ik op dit moment nog geen minuut spijt van."