Wim: "Ik ben blij dat ik vanaf 11 juni weer aan de slag kan met mijn team"

Morgenavond zetten we weer in stijl een punt achter dit voetbalseizoen met de verkiezing van de Gouden Schoen. Anders dan vorig jaar en door de aanslepende corona maatregelen, gaan we uitzonderlijk viraal met een online 'livestream' uitzending. In afwachting van het resultaat gaf Wim gisteren al zijn prognose tijdens dit interview. Onze coach zit nu al volop in de voorbereidingsfase naar het nieuwe seizoen toe met alweer een gevat plan in het achterhoofd: "Ik wil absoluut mee doen voor de top drie in tweede provinciale."

Het zijn ongetwijfeld drukke perioden voor onze T1. Wim gaf onlangs nog zijn 'ja-woord' aan Naomi, maar de wittebroodsweken moeten, hoe vervelend ook, even uitgesteld worden. "Ik ben nu al enkele weken terug aan het werk. De horeca start weldra terug op. Het is nu weer druk op de zaak, maar ik heb nu een goed evenwicht. De tijd die ik vrij heb gaat naar Naomi en af en toe dan toch weer naar het voetbal. Zij steunt me hierin en dat heb ik ook wel nodig: een sterke vrouw achter een sterke coach. Het blijft misschien een cliché, maar ze brengt me tot rust op cruciale momenten."

H: Op cruciale momenten definitieve knopen doorhakken naar de voorbereiding toe, was wel een 'hot issue' voor jou?

W: "Dit was wel nodig gezien de corona maatregelen. Maar ik ben uiteindelijk klaar met mijn trainingsschema's en het inplannen van oefenwedstrijden. Vanaf 11 juni ga ik aan de slag. Gedurende een maand plan ik alleen op donderdag trainingen in. Niet zozeer doorgedreven trainingen, maar de nieuwe spelers stilaan laten kennis maken met onze huidige kern. Samen weer een balletje trappen en in die zin ons groepsgevoel weer opstarten. Daarnaast heb ik een individueel programma voor de spelers uitgewerkt. Morgen (dinsdag 2 juni) zullen onze nieuwe aanwinsten tijdens de live stream wel voorgesteld worden, maar de meesten zullen elkaar nog niet 'face to face' ontmoet hebben. Vandaar dat een extra voorbereiding hier wel aan de orde is. Vanaf 20 juli starten we dan met de definitieve trainingen."

Als coach wil ik met mijn team altijd vooruit. En in die zin wil ik de lat naar het volgend jaar weer hoger leggen.

H: Heb je in die zin ook al wat testwedstrijden voorzien?

W: "Die wedstrijden zijn allemaal ingepland. Alleen moet ik nog even informeren of de Beker van Brabant al dan niet door gaat. Zo ja, moeten we nog oplossingen zoeken voor de weekendwedstrijden. Maar alle oefenwedstrijden tijdens de week zijn verzekerd."

H: En wat betreft de Beker van Zemst, elk jaar weer een prestige tornooi, weet jij al iets meer?

W: "Er zal sowieso terug gespeeld worden in twee poules. Wij spelen in de eerste fase tegen Hofstade en Zemst. De eerste match heeft plaats eind juli, de wedstrijd tegen Zemst voorlopig op 6 augustus. De finale week zal dan later op het jaar plaats vinden. Ik schat eind oktober, begin november. Voorwaardelijk en zolang geen tweede corona piek uitbreekt natuurlijk."

H: Jij plant dan ook elk jaar een stage in voor de ploeg. Zal dat met de huidige corona maatregelen ook nog wel doorgaan?

W: "We hebben al een optie genomen om een stage te doen in Nederland. Op basis van de maatregelen aldaar zal ik naar de groep voorleggen wat zij willen. Als een stage in Nederland niet mogelijk zou zijn, gaan we op zoek naar een alternatief dichter bij huis, hier in België. Maar mijn gevoel zegt dat het hoogst waarschijnlijk toch Nederland wordt. Misschien dan wel met wat minder faciliteiten, maar dat zien we dan wel."

Ik ambieer een top drie en meedoen met de favorieten.

H: Naar het komend seizoen toe dan. De club heeft al heel wat nieuwe transfers binnengehaald, allemaal spelers die al op hoog niveau speelden. Impliceert dit dat jij Elewijt weer een trapje hoger wilt brengen volgend seizoen?

W: "Als coach wil ik met mijn team altijd vooruit. En in die zin wil ik de lat naar het volgend jaar weer hoger leggen. Afgelopen seizoen was uiteindelijk een testjaar in tweede provinciale en dat hebben we heel goed gedaan. Aanvankelijk namen we een goede start tegen de top vier, maar daarna door blessures en schorsingen teruggevallen naar een toch bevredigende middenmoot. Nu wil ik hoger mikken en ambieer ik een top drie en ambitieus meedoen met de favorieten. Alleen kan ik dit op dit moment niet garanderen. Het hangt ervan af wat andere teams op de transfermarkt hebben onderhandeld. Ze zullen zich ongetwijfeld ook wel versterkt hebben. Anderzijds moeten we onze nieuwe spelers inpassen in de ploeg. Dit heeft ook wat tijd nodig."

H: Enkele spelers van ons B-team lieten zich ook al wel gelden dit seizoen. Ik denk dan onder meer aan Lander, Lennart en Gust. Hun meerwaarde aan onze eerste ploeg moet je toch wel deugd gedaan hebben?

W: "Het maakt me inderdaad gelukkig om te kunnen werken met jongens van onze eigen club. Na de winterstop hadden we in tweede provinciale niets meer te winnen of te verliezen en op dat moment koos ik bewust om te testen met wat spelers uit de B-ploeg. Om spelers op die manier wat extra kansen te geven en heel wat bij te leren op hoger niveau. Ik was dan ook aangenaam verrast na de laatste wedstrijd, net voor de corona crisis op Perk."

H: Kurt Meeuws wordt onze nieuwe coach bij het B-team. Heb je al contact gehad met onze nieuwe T1?

W: "We houden elkaar bijna elke dag op de hoogte met de stand van zaken. We hebben goede contacten. Ik probeer hem te coachen naar de weg die we willen inslaan. Ik heb een goed gevoel dat dit gaat klikken."

Uiteindelijk beslist het publiek en bij uitbreiding onze supporters. Zij hebben terecht het laatste woord en dat hoort zo.

H: Morgenavond kijken we benieuwd uit naar de uitreiking van de 'Gouden Schoen'. Voor de gelegenheid en door de crisis noodzakelijk in 'livestream' te volgen. Welke spelers hebben op jou het meeste indruk achter gelaten?

W: "Als coach heb ik wel mijn idee over bepaalde spelers. In die zin heeft Ken heel wat punten gepakt voor Elewijt. Ran begon sterk aan het seizoen, maar rekende daarna af met een langdurige blessure. Ook Nick liet voor mij een grote indruk na – hoewel te vaak geschorst dit seizoen – en Yentel met een efficiënt scorend vermogen. Het blijft een dubbeltje op zijn kant met zo'n uitgebalanceerd en stabiel team dit seizoen. Uiteindelijk beslist het publiek en bij uitbreiding onze supporters. Zij hebben terecht het laatste woord en dat hoort zo."

Wim, alweer met duidelijke plannen naar het volgend seizoen toe. Morgenavond is onze coach te bekijken, samen met Dautzen en Thomas, onze hosts van dienst tijdens de 'uitreiking van de Gouden Schoen' te volgen via live stream om 21u. Mis dit absoluut niet.