Anthony: "Voorlopig nog geen trainingen, we blijven afwachten op de beslissing van Voetbal Vlaanderen."

Als het van Ben Weyts afhangt, mogen de voetbalclubs in de regio vanaf 18 mei weer trainingen organiseren voor jeugdspelers tot 12 jaar, onder voorwaarden en zonder publiek. Toch een verrassende wending aangezien Sport Vlaanderen half maart nog besliste om alle voetbal activiteiten nu al tot begin juni op te schorten. Anthony Michiels, onze jeugdcoördinator bij Elewijt juicht de mededeling van onze Vlaamse minister van Sport wel toe, maar beseft daarentegen dat een mogelijke heropstart op korte termijn organisatorisch niet evident wordt.

"Als we groen licht krijgen om trainingen weer op te starten,biedt dat ons perspectieven naar de zomervakantie toe. We mogen met zijn allen nog niet naar het buitenland reizen en binnenlandse verplaatsingen zullen waarschijnlijk beperkt blijven. Het zou ons in die zin de mogelijkheid bieden om vroeger te starten met trainingen, temeer omdat we over de nodige faciliteiten beschikken, zoals het kunstgrasveld."

We zijn met onze U11 met dertien, maar slechts negen spelers mogen komen trainen. Moeten we dan naar die overige jongens zeggen: "jullie mogen vandaag niet komen trainen want we zijn met te veel"?

H: Maar wat dan met de voorwaarden, dat lijkt me toch wel een moeilijke evenwichtsoefening?

A: Inderdaad, we moeten rekening houden met de voorwaarden van 'social distance'. In die zin mogen er slechts tien spelers, inclusief de coach, tegelijk op het veld staan en moeten we dertig vierkante meter per speler voorzien. We zijn bijvoorbeeld met onze U11 met dertien, maar slechts negen spelers mogen trainen. Moeten we dan naar die overige jongens zeggen; jullie mogen vandaag niet komen trainen want we zijn met te veel? Daarenboven moeten we de spelers bij aankomst aan de chalet meteen in goede banen leiden om de anderhalve meter te handhaven. Hoe realistisch is dit om een teamsport met onze jongste spelertjes op een efficiënte manier te organiseren?"

H: Jij ziet bij uitbreiding naar dit seizoen dan ook heel wat plannen in het water vallen. Ik denk dan aan bijvoorbeeld aan vriendjesdag, het uitgelezen moment om nieuwe spelers de mogelijkheid te geven om voor Elewijt te komen voetballen.

A: "Dat is ook zo. We mogen de connectie met onze allerjongste spelers zeker niet uit het oog verliezen. De onderstroom is heel belangrijk en dat lijkt me door deze corona crisis en dus geen 'vriendjesdag' op dit moment niet ideaal. Bij onze U6 mogen spelers vanaf vijf jaar al mee trainen. In die zin hebben konden we dit seizoen al bouwen aan een nieuw team, maar er moeten nog voldoende spelers bij komen om deze groep op termijn weer op pijl te houden."

 

Remco, hier in actie tegen Herent, "Een doorstroming naar de hogere reeksen moet van onderuit groeien."

H: Hoe zit dat dan met de hogere reeksen. Dit seizoen moesten jullie nog het één en ander verschuiven en invullen bij enkele reeksen. Is dit dat voldoende gelukt?

A: "Naar de hogere reeksen toe hebben we inderdaad wat aangepast. Aanvankelijk beschikten we niet over U13 dit seizoen, maar aangezien onze twaalfjarigen voor nieuwjaar kwalitatief te sterk voor de dag kwamen, besloten we onze jongens dit seizoen nog over te hevelen naar de U13 reeks. In het begin, logisch, nog vrij moeizaam aangezien het leeftijdsverschil en een tekort aan snelheid, maar deze spelers zijn klaar om volgend jaar in dezelfde reeks hun mannetje te staan. Ook naar onze U15 spelers toe was dit seizoen heel vruchtbaar en dit in samenwerking met Eppegem. 

H: Hoe verliep deze samenwerking dan concreet?

A: Deze samenwerking verliep heel vlot. Eppegem wilde onze kern aanvullen met hun spelers. Jongens die bij 'de interprovincale jeugd' afvielen. Zij kregen dan de keuze om op 'provinciaal niveau' bij Eppegem te blijven voetballen of de overgang naar Elewijt te overwegen. Sommige spelers kozen dan ook voor Groenwit. Anderzijds vulden wij ook spelers van Elewijt aan bij Eppegem om hun team op dat moment aan te vullen. Een wisselwerking dat tot vandaag effectief werkt. We moeten nu bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen verder zetten zodat dit een 'win-win' situatie blijft en dus een mooi verhaal.

Het is zo belangrijk om te focussen naar een instroom van onderaan. Onze eigen jeugd te laten doorstromen naar de eerste ploegen."

H: Blijft dan de vraag hoe je de doorstroming naar de eerste ploegen ingevuld krijgt? Spelers die vanuit de jeugd kunnen doorgroeien naar onze eerste ploegen zijn toch altijd een meerwaarde?

A: Ja en daarom zijn we vanaf dit jaar in zee gegaan met 'Footpass' om onze jeugdopleiding nauwkeuriger te laten doorlichten. De voetbalbond komt dan op geregelde basis kijken hoe we 'kwalitatief' bezig zijn met onze jeugd. Zij leggen bepaalde eisen op en geven ons ten aller tijde scores. Een eerste doorlichting zou een ijkpunt moeten zijn om te kijken waar we nu staan en daarop verder te bouwen. Op dit moment hebben we nog wat gebreken omdat we nog geen doorstroming hebben naar de 'nok van de club'. Aan ons dan om de leegte tussen U17 en U21 dicht te rijden. We hebben nog een lange weg te gaan want 17 -en 18 jarigen aantrekken is geen simpele oplossing. Op die leeftijd zijn spelers al jaren trouw aan een club of hebben ze gewoonweg andere interesses, dat zijn dan de 'drop outs'. Daarom is het zo belangrijk om te focussen naar een instroom van onderaan. Onze eigen jeugd te laten doorstromen naar de eerste ploegen."

H: En bijkomend dan vooral beroep te kunnen doen op heel gemotiveerde jeugdtrainers?

A: Ik ben heel tevreden wat we tot nu toe al hebben bereikt en enorm tevreden over de inzet en mentaliteit van onze coaches. Het is sowieso niet gemakkelijk om op dit moment genoeg trainers te vinden. Veel clubs kampen met een tekort aan trainers. Wij zitten voorlopig nog 'save' wat alleszins een 'pluspunt en een must' is. Het is dankzij deze mensen dat je kan bouwen aan een club. Je kan dan wel heel wat ideeën hebben, maar als alle 'neuzen in dezelfde richting staan met de dezelfde doelstellingen, wordt dit een succesverhaal en dus ook super stimulerend."

 

Jeugdbestuur en -trainers

H: Tja en hoe moet dit nu verder gezien de huidige omstandigheden?

A: Op dit moment wachten we nog op de goedkeuring van de GEES, de Groep van experts en exit strategie, kortweg de experten die zich inlaten met de versoepelingen van de maatregelen. Zij doen dan de aanbevelingen naar Sport Vlaanderen die dan de finale beslissingen nemen. Vanaf dat moment zullen we met het jeugdbestuur stap voor stap bekijken hoe we dit zullen aanpakken. Er blijven hoe dan ook heel veel vraagtekens. Zoals reeds gezegd, op welke manier zullen we dit 'organisatorisch' aanpakken, maar ook kijkend naar de scholen. Als scholen in juni alsnog beslissen om eindexamens in te lassen voor de zesde klas studenten en wij op dat moment onze trainingen opstarten, dan wordt de opkomst van twaalf jarige spelers op KCVV een dubbeltje op zijn kant. Daarom gaan we nu nog niet communiceren naar de ouders toe, maar blijven we standby!

H: Je blijft in volle afwachting dan stand-by, maar dan toch met een boodschap naar de spelers en de club?

A: We willen allemaal weer snel voetballen. Maar uiteindelijk overtreft gezondheid het voetbal. We kunnen nu nog niet met zijn allen het voetbalveld op. Maar het is niet omdat er voorlopig geen trainingen zijn, we ons niet kunnen blijven amuseren 'met onzen bal'. Ik hoop dat jullie dat ook blijven doen. Nog eventjes trefzeker afwachten.

Hoopvolle woorden en we houden dit online ook in nog verder in de gaten, dank je wel Anthony.