Rudy Bautmans: "Trek een kruis over deze competitie en laat ons vanaf september gewoon opnieuw beginnen."

Rudy Bautmans: "Trek een kruis over deze competitie en laat ons vanaf september gewoon opnieuw beginnen."

De kans dat het Overlegcomité weldra amateurvoetbal weer toelaat lijkt gezien de nog ongunstige coronacijfers zo goed als onbestaande. Rudy Bautmans, nu al ruim dertien jaar voorzitter van KCVV Elewijt vindt een relance op veertien februari nauwelijks realistisch. Hij bleef ondertussen niet bij de pakken zitten en kijkt  nu al positief uit naar het volgend seizoen.

Morgen buigt het Overlegcomité zich opnieuw over mogelijke versoepelingen in het amateurvoetbal. Voetbal Vlaanderen deed eerder al een uitspraak om de huidige competitie terug op te starten op 14 februari, maar schoof een definitieve uitspraak alsnog voor zich uit tot 25 januari: "Gisteren liet het Overlegcomité al nauwelijks versoepelingen toe inzake de contactberoepen en niet-essentiële reizen om een mogelijke derde golf te vermijden. Horeca en grote evenementen zijn op dit ogenblik nog niet eens aan de orde. De kans dat ze dan weldra het provinciaal voetbal zullen toelaten, is nog koffiedik kijken. Maar we wachten af op de de beslissing van de regering," aldus de woordvoerder van de voetbalbond. 

"Een competitie louter op een half seizoen afwerken is geen eerlijke competitie."

Intussen blijven onze voetballers al maanden op hun honger zitten. Zij mogen op dit moment alleen maar wat conditie op peil houden en als het van onze voorzitter mag, even onder voorwaarden op het veld van Elewijt samen een balletje trappen. "Ik krijg dan regelmatig telefoon van spelers. Ze vragen me dan om op ons plein te mogen trainen. Als ze dat dan maximaal met drie of vier spelers doen, laat ik dat toe. Het is toch een teken dat spelers zo snel mogelijk terug wedstrijden willen spelen.  Daar word ik alleen maar gelukkig van." 

Nodige matchritme

Anderzijds ziet Rudy een mogelijke opstart van de competitie niet echt zitten. "Een competitie louter op een half seizoen afwerken is geen eerlijke competitie. Als je niet op een fatsoenlijke manier een heen en terugronde kan spelen, hoeft dit voor mij niet verder te gaan. Stel je voor dat Voetbal Vlaanderen dan toch gaat voor een relance, dan zouden onze spelers op zeer korte termijn terug speelklaar moeten geraken. Maar een ploeg heeft desondanks minimum een maand nodig om terug het nodige matchritme op te bouwen door terug samen op het veld weer te trainen en voldoende oefenmatchen te spelen. Die tijd zullen we tussen eind januari en half februari niet meer hebben en dus voorspel ik in dit geval veel blessures bij spelers die op korte termijn niet meer speelklaar geraken."

Loyaliteit

"Bovendien moet ik mij als voorzitter goed ontfermen over het financieel aspect van de club. Op dit ogenblik mogen we de kantine tijdens wedstrijden nog niet openen. Dit wil zeggen geen inkomsten meer voor de club en dan zou je spelers vanaf februari terug moeten uitbetalen van zodra zij weer zouden mogen voetballen. Voor een club zoals Elewijt is dat nauwelijks haalbaar. Budgettair heeft Rudy samen met het bestuur in die zin al wat kunnen bijschaven inzake de vergoedingen van de spelers die al bij tekenen voor volgend seizoen. "Bijna alle spelers verlengden hun contract bij Elewijt en in samenspraak waren zij heel snel bereid om clausules aan te passen. Zij begrijpen de huidige toestand en vonden dit de normaalste zaak om wat in te leveren. Dit bewijst nog maar eens de loyaliteit van de spelers naar de club toe. Dit ging zo door mijn hart en ik wil mijn voetballers nu al via deze weg mijn grootste dank benadrukken."

"Door wat budgettair in te krimpen kwam er ruimte vrij om weer vier nieuwe topspelers naar Elewijt te halen."

Voorts greep het bestuur nog in naar het aantal spelers in onze eerste ploeg. "We slanken af naar achttien spelers en twee doelmannen. Hierdoor kunnen we onze budgetten nog wat meer zuurstof geven." beseft Rudy. Zuurstof met een positief verhaal naar de toekomst. "Door wat  budgettair in te krimpen kwam er ruimte vrij om weer vier nieuwe topspelers naar Elewijt te halen. De namen verschenen eerder al op facebook, het zijn echt kwaliteiten waar we volgend seizoen naar uitkijken. Ik wil ook die jongens bedanken. Zij wilden onder de huidige voorwaarden meteen instappen in het plan van KCVV.

Het is wel duidelijk dat onze voorzitter, ondanks de nog onduidelijkheid van bovenaf de afgelopen maanden niet bij de pakken bleef zitten. Tja, als je goed op tijd begint te praten met spelers, trainers en het bestuur en zo vroeg mogelijk begint met plannen en onderhandelen, dan ben je op tijd klaar met de ploeg. Onze A ploeg staat nu al een paar weken op papier, we zijn rond en daar kan ik alleen maar fier op zijn. Ik ben blij om zoiets te kunnen verwezenlijken en nog binnen het budget van de ploeg. Mijn ambitie naar volgend seizoen blijft na twee verloren seizoenen door corona dan toch gehandhaafd. We gaan naar een volgend seizoen waar we KCVV Elewijt zoals eerder terug op de kaart kunnen zetten in tweede provinciale.  

"Voetbal Vlaanderen zou toch wat meer en sneller klaarheid moeten brengen zodat we eindelijk eens zullen weten waar we nu aan toe zijn."

Maar het blijft niet alleen met plannen voor onze eerste ploeg. "Volgende week starten we nieuwe onderhandelingen voor onze B ploeg. Ik weet dat er ruim twintig spelers blijven en daar willen we ook op inzetten. Heel veel spelers en daarom kwam de vraag om eventueel een derde ploeg in te schrijven. Spelers die niet meteen in de kern zitten, kunnen op zaterdag of zondag op die manier toch nog wedstrijden spelen. We zullen dit tijdens de volgende vergaderingen nog even bekijken."

Smerig 'bischke'

Kordate plannen naar de toekomst. Tot op heden gaat Rudy er van uit dat het overlegcomité morgen een negatief advies zal geven naar dit huidig seizoen. Hij blijft realistisch, maar schreeuwt dan toch naar de bond om sneller duidelijke beslissingen te nemen. "Voetbal Vlaanderen zou toch wat meer en sneller klaarheid moeten brengen zodat we eindelijk eens zullen weten waar we nu aan toe zijn. Zelf denk ik dat ,zolang we allemaal nog geen vaccins gekregen hebben, we nog lang met dat smerig 'bischke' opgescheept zitten. We zullen dan nog niet op veel versoepelingen kunnen rekenen. Daarom pleit ik er voor om gewoon een kruis te trekken over deze competitie en vanaf september gewoon terug vanaf nul te beginnen. Ik ben hoe dan ook wel blij dat onze jeugd tot U13 nog kan blijven voetballen. Waarom dit eigenlijk niet uitbreiden naar al onze jeugdspelers? Zij zijn uiteindelijk de toekomst van onze club." concludeert Rudy.

Een boodschap om mee te nemen naar morgen, want dan beslist het Overlegcomité.