Luka:"Hier zit nog heel wat veerkracht in dit team, ik heb hier het laatste nog niet gezien."

Luka:"Hier zit nog heel wat veerkracht in dit team, ik heb hier het laatste nog niet gezien."

Begin december beslist de Federale Regering hoe het verder moet met het provinciaal voetbal.  Volgens Sport Vlaanderen hebben we, mits groenlicht op 9 januari weer een volwaardige competitie. Luka De Backker heeft zo zijn eigen visie en bekijkt de nabije toekomst wat realistischer: "Als de Overheid nu al zegt dat we Kerstmis dit jaar nog niet normaal kunnen vieren, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat we twee weken later alweer op het veld kunnen staan."

Het blijft voorlopig nog koffiedik kijken of we in januari weer mogen voetballen. De Coronacijfers evolueren tijdens deze tweede golf dan wel voorzichtig gunstig, maar versoepelingen zijn op korte termijn  nog niet aan de orde. De federale regering besliste enkele maanden geleden al om het provinciaal voetbal tot ten vroegste begin volgend jaar volledig lam te  te leggen.  Met slechts zes wedstrijden gespeeld, wordt dit dus nog een moeilijk puzzelwerk om een heel programma nog in te plannen dit seizoen. Er wordt hier en daar al gesuggereerd om het eindklassement te bepalen op basis van de reeds gespeelde wedstrijden en de terugronde. Elke ploeg  speelt  zo dit seizoen minstens één keer tegen reeksgenoten en ruim de helft van de wedstrijden worden afgewerkt. Daarenboven vervallen ook de eindrondes. "Dit verhaal leidt inderdaad zijn eigen leven binnen de clubs," beweert de woordvoerder van Sport Vlaanderen. "Als de competitie op 9 januari weer mag opstarten dan kunnen alle wedstrijden, zelfs zonder extra mid-week matchen, perfect volledig op 6 juni afgerond worden."

Luka: "Als we al ten vroegste in januari of februari  terug mogen voetballen, zullen we tevreden moeten zijn om slechts een half seizoen te kunnen afwerken."

Luka De Backker betwijfelt nochtans deze visie van Voetbal Vlaanderen. "Het is toch onmogelijk na januari nog alle wedstrijden dit seizoen te kunnen spelen. Als we al ten vroegste in januari of februari  terug mogen voetballen, zullen we al tevreden moeten zijn om slechts een half seizoen af te werken. Dit zagen we wel aankomen. We wisten eigenlijk al op voorhand dat we de winterstop niet gingen halen gezien de aanwezigheid van het virus bij Hoeilaart in oktober. Dit gaf ons al een indicatie dat waarschijnlijk meer clubs het slachtoffer waren van Covid-19. Tja, en dan moet de overheid ingrijpen, niets aan te doen."

Succesvolle reeks

"Een ongelukkig moment voor Groenwit omdat we na een moeilijke competitiestart uiteindelijk ons spelritme hadden teruggevonden, beseft Luka. "Jammer, ik ben ervan overtuigd dat we na de zege tegen Kessel-lo vertrokken waren om een succesvolle reeks neer te zetten. We staan voorlopig nog op de zesde plaats met acht op vijftien punten, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit seizoen hoger kunnen eindigen. Alleen spijtig dat we ons goed voetbal op dit moment niet kunnen rechtvaardigen."

"Er is nog heel veel progressie mogelijk, dit seizoen en naar volgend jaar toe. Ik heb het laatste nog niet gezien van deze ploeg, daar ben ik echt van overtuigd"

Onze centrale middenvelder uit Kessel-Lo wil dus duidelijk hogerop met Elewijt. Hij speelde tijdens zijn jeugdjaren al voor Erps Kwerps, OHL Leuven en later nog bij Bertem Leefdaal. Telkens met de ambitie de lat voor zichzelf wat hoger te leggen. "Na mijn periode bij Bertem had ik nog eens goesting voor een nieuwe uitdaging en de nood aan een nieuwe omgeving. Ik vernam via Thomas Rypens al het positieve van Crossing, alles wat er rond die club leeft, de entourage, de supporters, de passie van de voorzitter. Ik ben dertig en nog altijd super gemotiveerd om het verhaal samen met deze club waar te maken."

Conditie op peil houden

Voorlopig mag het dus nog even niet en moeten onze jongens thuis zelf de conditie op niveau houden. Voor Luka toch wel een gemis. "Oorspronkelijk mochten we één keer per week op donderdag gaan trainen. Dat was op dat moment wel even een mooie uitlaatklep. Nog eens buitenkomen, naar de club gaan om een balleke te gaan trappen met zo'n plezante groep. Nu kan dat niet meer. We zijn honderd procent op onszelf aangewezen. Gelukkig met een aangepast trainingsschema van Wim. Dit moet uiteindelijk onze fierheid zijn als sporter, onze conditie op peil houden en terug klaar staan wanneer we weer mogen voetballen."

Progressie mogelijk

Luka blijft dan ook hoopvol naar dit seizoen toe. "Ik besef dat het dit seizoen weer geen normale competitie zal worden met dertig wedstrijden. We zijn uiteindelijk in tweede provinciale niet de prioriteit in het Belgisch voetbal maar ik hoop dat we na januari nog voldoende wedstrijden kunnen spelen en dat we als ploeg kunnen blijven groeien. Er is nog heel veel progressie mogelijk. een team met heel wat veerkracht, dit seizoen en naar volgend jaar toe. Ik heb het laatste nog niet gezien van deze ploeg, daar ben ik echt van overtuigd"