Rudy: "Dit is niet zomaar een virus dat uit China komt overwaaien, hier zit iets meer achter"

De gemeente Zemst verlengde deze week het verbod tot alle openbare evenementen tot begin juni en dus zijn er tot dan ook geen sportieve activiteiten in clubverband mogelijk. Voor KCVV wijzigt er niets aangezien de belgische voetbalbond dit seizoen al geen wedstrijden op provinciaal niveau meer toeliet. Volgens onze voorzitter, Rudy Bautmans, is het einde van de Corona-crisis ook nog niet meteen in zicht en komen er achteraf economisch nog moeilijke tijden aan. Hoe dan ook kijkt hij optimistisch naar de toekomst voor Groenwit, weliswaar op iets langere termijn.

Het was dan ook even aandringen om onze voorzitter aan de lijn te krijgen voor 'een veilig telefonisch interview' afgelopen week omdat het inplannen van de chauffeurs bij Bauvalltrans gezien de huidige omstandigheden niet vanzelfsprekend is. Zijn vloot kan gelukkig nog elke dag uitrijden ondanks alle corona maatregelen "We kunnen momenteel nog goed functioneren, maar alles begint stilaan te lijden onder de crisis. Zo zijn er  op dit moment heel wat toeleveringsbedrijven gesloten. Hopelijk duurt dit niet te lang meer want anders komt dit bij ons ook niet goed," aldus Rudy.

We zullen uiteindelijk met de club alsnog positief kunnen afsluiten

Tja, en dan probeer je als ondernemer te anticiperen op een crisis die al eind vorig jaar uitbrak in China, toen nog ver van ons bed. Vandaag zijn er al meer dan drieduizend slachtoffers in België. Had je verwacht dat dit zo ver zou komen?

"Ik had nooit verwacht dat heel de coronacrisis naar hier zou komen. Persoonlijk denk ik dat hier iets meer achter zit. Dit is niet 'zomaar' een virus dat uit China komt overwaaien. Deze crisis gaat er nog jaren blijven inhangen, wees maar gerust! Er zal achteraf nog heel wat miserie en armoede van komen, ik zie dit echt niet rooskleurig naar de toekomst toe."

Het blijft ondertussen ook heel 'angstig stil' op KCVV. Al weken geen voetbal meer, hoe kan jij hiermee leven?

"Ik had gehoopt dat dit maar één of twee weken zou duren en dan zouden we de competitie weer hernemen. Maar zoals het er nu naar uitziet is het volledig gedaan, niets meer. Wij hebben nog het geluk dat we evenementen zoals het steakfestijn goed hadden ingepland. We zullen uiteindelijk met de club alsnog positief kunnen afsluiten. Andere clubs in de omstreken hadden later dit seizoen nog grootse evenementen in het verschiet. Zij moeten die nu annuleren of verplaatsen! Dat laat uiteindelijk financiële gaten na en dat rijd je in één seizoen niet zo maar dicht."

Wij hebben in die zin dan ook geen inkomsten meer tijdens thuiswedstrijden en geen extra VIP-lunches en een barbecue. Maar aan de andere kant ook geen uitbetalingen en winstpremies meer naar de spelers. Houden deze gegevens elkaar dan in evenwicht voor de eindbalans?

"De uitbetalingen van de laatst gespeelde wedstrijden zullen binnenkort plaatsvinden. We moeten juist afwachten wanneer we dit 'mogen' doen, want zelfs de maatregelen verbieden ons in dit geval afspraken te maken met de spelers. Vanaf het moment we groen licht krijgen, zullen we dus meteen uitbetalen. We sluiten dit seizoen sowieso positief af, maar we zullen hoe dan ook ons licht ook eens opsteken naar de gemeente om eventueel extra steun aan te vragen. We missen heel wat inkomsten buiten onze wil en als we dus niks vragen, zullen we ook niks krijgen. Zo simpel is dat."

Vind je dat de bond met het afbreken van de huidige competitie op provinciaal niveau een goede beslissing nam?

Ik vind dit wel. Op dit moment weet niemand wanneer we weer zouden kunnen voetballen. Stel je voor vanaf juni, wat op zich al heel optimistisch is, kan je toch geen competitie meer opstarten met de nog zes resterende wedstrijden ? Want dan is het snel juli en dan beginnen alweer de voorbereidingen naar volgend jaar. Die ploegen die nog wel op promotie konden rekenen, balen nu wel op dit moment en dat is natuurlijk heel erg. Stel je voor dat dit afgelopen seizoen gebeurde, dan stonden we op dit ogenblik nog achter Mazenzele en dan hadden we nu een heel ander verhaal."

We hebben geïnvesteerd op een gezonde manier, investeren in topspelers en toch betaalbaar.

Dit seizoen is er dus geen voetbal meer, dan kijken we dus nu al uit naar het komende seizoen. Dit jaar was de doelstelling ons te verzekeren voor het behoud in tweede en dat is als een goede middenmotor wel aardig gelukt. Ondertussen heb je al heel wat topspelers weten te strikken. Dit impliceert toch dat je naar volgend seizoen grootste plannen hebt?

"Ik geef toe dat we de lat en beetje hoger leggen. In samenspraak met Wim en de technische staf hebben we al heel vroeg in het seizoen onderhandeld met spelers om volgend jaar voor Elewijt te spelen. Dit met de bedoeling een goed seizoen te draaien. Maar we hebben geïnvesteerd op een gezonde manier, t.t.z. investeren in topspelers en toch betaalbaar. Ik bewandel hiermee een pad dat ons verder brengt als team in tweede provinciale volgens een haalbaar financiële balans, dat is uiteindelijk het belangrijkste voor mij. Mijn ultieme droom is met dit KCVV binnen nu en vijf jaar door te stoten naar eerste provinciale. Dat is uiteindelijk een mooie reeks. Hier wordt 'voetbal' gespeeld en met heel veel derby's om naar uit te kijken.

En met de terugkeer van Jorn Reszczynski daar wordt je als voorzitter toch alleen maar vrolijker van?

"Met deze transfer was ik al lang bezig en het is me gelukt. Jorn was vroeger altijd uitmuntend bij Elewijt en ik ben blij dat hij uiteindelijk terug komt. Hij speelde sinds zijn jeugd bij Groenwit, Jorn hoort gewoon bij Elewijt, en daarmee uit"

Ik heb het geluk dat Claudia voor honderd procent achter mij staat, want anders kan je dat niet doen.

Zo gedreven met Elewijt terwijl dag en nacht bezig met Bauvalltrans, Hoe kan jij dit allemaal combineren Rudy? Slaap jij überhaupt nog?

"Och jawel hoor. Ik heb het geluk dat Claudia voor honderd procent achter mij staat, want anders kan je dat niet doen. Ik heb een zaak en dat komt op de eerste plaats, maar ik hou ook zo veel van voetbal, alleen er kruipt zo veel tijd in. Anderzijds heb ik ondanks de huidige maatregelen tijdens weekends meer 'quality time' met het gezin om te fietsen en wandelingen te maken. Dat geeft me dan toch wat ademruimte.

Denk je dat het verlengd paasweekend en het mooi weer een extra test wordt, gezien de drang om 'ons kot te verlaten' misschien toch wel groter wordt en bijgevolg de corona dreiging zou kunnen escaleren?

Dat zou kunnen. Als we deze periode zonder te veel kleerscheuren doorkomen, staan we al een stap verder. Ik heb zopas vernomen dat de maatregelen verlengd worden. Dan is er maar één boodschap: 'Als iedereen zich aan de voorwaarden houdt, kunnen we waarschijnlijk in augustus of september weer voetballen. Laat ons dat hopen. En als alles voorbij is, dan drinken we er allemaal énen op,... en misschien wel meer als éne....'

Wijze woorden van een gedreven voorzitter, we houden je aan je woord Rudy.