Thomas: "Ik wil ondanks 'Corona' volgend seizoen opnieuw een stap vooruit zetten met Crossing."

Afgelopen vrijdag hakte de Belgische voetbalbond knopen door omtrent de huidige voetbalcompetitie. "Geen voetbal meer op provinciaal niveau dit seizoen en de huidige klassementen blijven gehandhaafd."

Meteen meer duidelijkheid naar onze club toe en daarom vroeg ik meteen naar de eerste reactie van Thomas Rypens. Wat is zijn visie over deze beslissing en hoe kijkt onze aanvoerder nu al naar het volgend seizoen?

H: Thomas, hoe pas jij je aan naar de huidige coronamaatregelen dezer dagen?

Ik ben net als iedereen de laatste twee weken het vaderschap aan het balanceren met een job. Dat is niet evident, maar ik moet toegeven dat ik wel meer tijd met mijn dochters en echtgenote heb dan ooit tevoren. Dat doet zeker en vast deugd.
Mijn tuin zal ook nog nooit zo klaargestoomd zijn voor de zomer.

Nu ons leven letterlijk stil werd gelegd, kan je moeilijk anders dan er van te schrikken.
Mensen sterven rondom ons, dat is te gek voor woorden.

H: Jij hebt een job in de digitale branche, dus lijkt me werken van thuis uit wel de logische keuze op dit moment

Ik werk inderdaad van thuis uit en probeer mijn team van digitale designers aan te sturen van op een afstand.
Eindelijk ook eens geen files, maar dat betekent ook dat je moet werken terwijl je kinderen willen spelen. Emma is 4 jaar en snapt soms wel wanneer papa in een video call is, maar Camille is amper 3 maanden en houdt uiteraard geen rekening met mijn of mijn vrouw haar schema. Laat ons zeggen dat we nog wat zoekende zijn naar de perfect flow.

H: Het Coronavirus is eind vorig jaar in China uitgebroken. Toen was het nog ver van ons bed. Was je dan toch geschrokken toen het virus hier ook losbrak?

Zolang het virus geen impact heeft op je dagelijkse leven, lig je er inderdaad niet van wakker van en ben je vooral bezig met de dagdagelijkse dingen. Het lijkt nu wel een beetje of we in een filmscenario leven. Nu ons leven letterlijk stil werd gelegd, het nieuws overspoeld wordt door Marc Van Ranst en zijn analyses, kan je moeilijk anders dan er van te schrikken.
Mensen sterven rondom ons, dat is te gek voor woorden.

H: Bijna alle winkels en horecazaken zijn gesloten en we mogen alleen maar noodzakelijke verplaatsingen doen. Hoe ga jij met deze situatie om?

Ongetwijfeld op dezelfde manier als iedereen. Het beste maken van een lastige situatie en de tijd die ik nu kan hebben met het gezin toch te koesteren. Zodra het leven weer snelheid pakt, is dat vaak tijd die je automatisch snel weer naar andere zaken begint te verleggen. We staan daar soms misschien te weinig bij stil.

Normaal gesproken zijn dinsdagen en donderdagen mijn vaste prik om te ontsnappen aan de drukte van de dag. Dat valt nu helemaal weg en dat voel ik heel zeker in mijn humeur.

H: De bond besliste uiteindelijk om de competitie finaal af te gelasten. Enkele weken geleden mocht de wedstrijd tegen Haasrode al niet van start gaan. Vond je dat op dat moment een drastische beslissing?

Op dat moment misschien wel, maar het was toen al duidelijk dat de situatie alleen maar erger zou worden. Voor één keer heeft de voetbalbond een goede, doortastende en transparante beslissing genomen waar iedereen zich uiteindelijk wel in kan vinden denk ik.

H: Geen wedstrijden in het weekend en zelfs geen trainingen meer, gaf dit jouw geen angstig gevoel?

Angstig is zeker niet het juiste woord. Ik zou het eerder verstikkend noemen. We zijn nog maar twee weken onderweg en toch heb je snel het gevoel dat de muren op je afkomen. Normaal gesproken zijn dinsdagen en donderdagen mijn vaste prik om te ontsnappen aan de drukte van de dag. Dat valt nu helemaal weg en dat voel ik heel zeker in mijn humeur.

H: We speelden een niet onaardige competitie in tweede provinciale. Tot dusver waren we een goede middenmoot maar plots wordt alles ‘on hold’ gezet. Hoe spijtig vind je dat?

Ach, als het ons vorig jaar in volle titelstrijd zou gebeurd zijn, zou ik diep ongelukkig geweest zijn omdat je op zo'n manier de titel niet wil verliezen, maar ook niet winnen. Op dit moment stond er voor ons niets meer op het spel, als ben ik zeker dat we nog minstens twee plaatsen konden opschuiven als je naar ons programma kijkt. We hebben eigenlijk een heel seizoen klappen opgevangen. Ontelbare blessures, heel wat tegendoelpunten in de allerlaatste minuten met onnodig puntenverlies en veel schorsingen. Ik denk dat we zelfs maar twee of drie keer met dezelfde elf spelers zijn kunnen starten. Ik blijf met het gevoel zitten dat we het eigenlijk nog beter hadden kunnen doen, dan wat het klassement nu weerspiegelt. Volgend seizoen een nieuwe kans.

H: Heb je al reacties gehad van de andere spelers uit de ploeg of onze club? Praat je daarover met andere spelers? Hoe reageren zij op deze beslissingen?

Uiteraard. We horen elkaar nog dagelijks via whatsapp en hebben zelfs al enkele keren in groep gefacetimed. Ik denk dat iedereen met hetzelfde gevoel zit. We hadden dit seizoen in schoonheid willen eindigen, met een verlengd verblijf in tweede als apotheose. Dat is al heel lang geleden in Elewijt, bijna 30 jaar denk ik. Er zijn ook nog jongens waar we graag passend afscheid van hadden genomen op het veld. Dat zullen we nu anders moeten doen.

H: Voor Elewijt maakt het dan misschien minder uit maar ik kan me wel inbeelden dat Veltem en Rotselaar, tweede en derde in het klassement dit minder leuk nieuws vinden. Leider Oplinter op zijn beurt zal dan weer wel tevreden zijn.

Ik kan niet spreken over de ambities voor de andere clubs, maar het zou altijd één van de drie geweest zijn. Ik denk dat Rotselaar en Veltem vooral ontevreden zullen zijn, dat ze niet dit jaar hun kans gegrepen hebben want volgend seizoen hebben een aantal ploegen zich weer stevig versterkt waardoor de titel halen opnieuw moeilijker zal worden.

H: Wim had zo zijn eigen visie om de huidige competitie gewoon nietig te verklaren en volgend seizoen vanaf nul gewoon opnieuw te beginnen. Hoe sta jij daar tegenover?

Dat lijkt me wat kort door de bocht omdat je dan de prestaties van alle andere teams eigenlijk uitwist. Maar goed, speciale omstandigheden, vereisen speciale maatregelen vermoedelijk. Ik weet niet of er wel een ideaal scenario bestaat in dit geval.

Ik zie links en rechts al screenshots gedeeld worden van jongens die zichzelf scherp houden door te gaan lopen, of anderen die proberen terug te komen uit blessures. Ik moet onze groep daar eigenlijk nooit op aanspreken als aanvoerder.

H: Hoe hou jij je conditie op peil tijdens deze voetballoze dagen?

Ik sukkel al sinds eind november met een ontsteking op de achillespees en speelde de laatste tien weken met pijnstillers op zowel trainingen als wedstrijddagen. Niet ideaal. Ik neem op dit moment dus rust om te voorkomen dat er verdere overbelasting zou optreden. Vermoedelijk pik ik rond half mei de looptrainingen weer op om tegen eind juni een goede basisconditie te hebben.

H: Wim had geen plan B in gedachten omdat Elewijt als middenmoot niet echt veel te winnen of te verliezen had. Hij gaat uit van de zelfdiscipline van elke speler. Een wijze beslissing of had je toch iets meer input verwacht van de coach?

Lijkt me gezien de situatie heel logisch. We hebben een heel ervaren groep, en die groep is zelfs al wat op leeftijd. Zij weten als geen ander dat als ze zich niet verzorgen in zo'n periode, het verval snel ingezet wordt. Ik zie links en rechts al screenshots gedeeld worden van jongens die zichzelf scherp houden door te gaan lopen, of anderen die proberen terug te komen uit blessures. Ik moet onze groep daar eigenlijk nooit op aanspreken als aanvoerder.

H: Denk je dat de opgelegde maatregelen omtrent het voetbal; geen wedstrijden, geen trainingen en vooral geen directe contacten meer met ploegmaats gevolgen zouden kunnen hebben naar volgend seizoen?

Voorlopig ga ik er wel vanuit dat we het seizoen in september kunnen starten, dus hoop ik dat de voorbereiding min of meer normaal kan verlopen, net als de stage. Maar dat wordt afwachten.
De huidige kern zullen we dagelijks wel spreken, al zal dat digitaal gebeuren. Wat betreft de nieuwelingen hoop ik dat we hen snel kunnen voorstellen aan onze supporters. Wie weet zal dat ook digitaal moeten gebeuren. Er wordt alleszins al een tijdje gesproken over volgend seizoen, de nieuwe spelers en de ambities voor volgend seizoen. Het positieve aan de huidige situatie, is dat we daar nu ook concreet over kunnen praten, zonder ons nog te moeten bezig houden met het huidige seizoen. Ik kijk er alleszins naar uit om opnieuw een stap vooruit te zetten met onze Crossing.

H: Welke boodschap heb jij nog Thomas en welke plannen heb je nog de komende weken?

Geniet van de momenten samen met de familie, want vanaf volgend seizoen zijn de donderdagavonden opnieuw voor de ploeg maar nu nog hard werken, de crisis proberen voor te blijven, niet gek te worden van alle prikkels en het lagere tempo van leven te accepteren!

 

H: Dank je wel Thomas om je verhaal hier even te ventileren.