Christophe Loomans: "Zou brasserie nu al perfect kunnen openen."

Afgelopen week versoepelde de regering weer heel wat maatregelen naar aanleiding van de Corana-crisis. We mogen weer in 'bubbels' naar buiten komen. Het sociale leven herneemt, maar de horeca blijft verweest achter. "Een drama voor de sector. Dit mag niet te lang meer duren", beseft Christophe Loomans. Hij baat samen met zijn vrouw Anouk Lyen brasserie 'De Canal' en 'De Drie Fonteinen' te Vilvoorde uit.

Vijf voor twaalf

En zeker niet nu met deze zomerse temperaturen. We mogen recent terug naar ons tweede verblijf aan de kust of de ardennen. Alleen de terrasjes aan cafeetjes en restaurants blijven voorlopig nog taboe. Een bezoek aan de horeca blijft minstens tot 8 juni nog verboden. Christophe, onze die-hard ultra supporter van KCVV en tevens sponsor van de club, beseft dat het nu echt vijf voor twaalf is.

Gelukkig kwam er de steun van de regering met een éénmalige bijdrage. Het blijven uiteindelijk 'peanuts'. Hiermee haal je het niet op lange termijn.

C: "Na de beslissing van de regering half maart moest ik meteen de deuren sluiten. In samenspraak met mijn team beslisten we algauw over te gaan naar een takeaway formule. Elke maandag verdeel ik flyers bij de buren met de menu's die we die week bereiden. Bij uitbreiding stuur ik ook online mijn bestellingen, toch wel een succes. Elke week gaan een honderdtal menu's de deur uit."

 

H: Maar toch, je moet je deuren sluiten tijdens de week, geen klanten op dat moment en dus geen inkomsten.

C: "Inderdaad, geen inkomsten en veel verliesposten als we kijken naar onze versproducten. We hebben nog wat weggegeven aan vrienden, maar toch voorraden moeten weggooien. Gelukkig kwam er de steun van de regering met een éénmalige bijdrage van vier duizend euro en honderdzestig euro per dag inactiviteit. Juist genoeg om de huur van het pand af te betalen. Het blijven uiteindelijk 'peanuts'. Hiermee haal je het niet op lange termijn."

Het blijft voorlopig nog stil aan de Canal in Vilvoorde. Christophe Loomans blijft voorlopig nog nagelbijtend afwachten

Mijn personeel is het zo beu om thuis te blijven zitten.

H: Jij werkt dan ook met heel wat personeel, in de 'Canal', maar ook in de 'Drie fonteinen'. Zij zijn nu al sinds half maart technisch werkloos. Ik kan me voorstellen dat ze ook weer snel aan het werk willen gaan.

C: "Mijn team wist al snel hoe laat het was en iedereen is daarom meteen aan de slag gegaan om administratief in orde te zijn. Dit verliep echt top. Zij kunnen nu nog wel rekenen op een inkomen. Iedereen staat hoe dan ook klaar om – wanneer toegelaten – er terug in te vliegen. Ze zijn het zo beu om thuis te blijven zitten."

H: Mensen met een tweede verblijf mogen weer naar hun woning. De kust en de ardennen leven praktisch honderd procent van de horeca. Heel wat zaken hebben daar al faillissementen aangevraagd. Vrees je dat dit hier in het binnenland ook heel wat zaken de deuren moeten sluiten?

C: "Volgens mij is de toestand op plaatsen waar zaken leven van toerisme nog wat erger dan hier. Tot enkele dagen geleden mocht niemand naar de kust. Persoonlijk ken ik ginds mensen die me vertelden dat alles daar dood is. Nu mensen pas sinds deze week terug naar hun tweede verblijf mogen en de horeca daar nog niet mag openen, stel ik me dan de vraag of het al voor heel wat zaken niet te laat is."

Onze brasseries zijn groot genoeg. In de Canal, met een groot terras kan gemakkelijk vijftig personen tegelijk bedienen. Op die manier kan ik mijn omzetcijfer zeker halen.

H: We zitten nu al een tijdje over de piek heen en de regering liet al heel wat versoepelingen toe. Jij moet jouw restaurants toch nog dicht houden. Hoe fustrerend is dit voor jou?

C: "De regering deelde bij aanvang al mee dat horecazaken pas in laatste instantie terug open mogen. In die zin staan we met de rug tegen de muur. Op dit moment zouden we onze zaken onder voorwaarden perfect kunnen runnen. Onze brasseries zijn groot genoeg. In de Canal, met een groot terras kan ik bijvoorbeeld gemakkelijk vijftig personen tegelijk bedienen. Op die manier kan ik mijn omzetcijfer zeker halen. Ik kan me anderzijds wel voorstellen dat het voor restaurants in steden, die doorgaans minder ruimte voor handen hebben, niet simpel wordt. Uit goede bronnen weet ik dat deze uitbaters bij een eventuele versoepeling, toch nog 'take away' blijven aanbieden. En dan vrees ik nog meer faillissementen."

Stoelen staan hier nog op tafels. Voorlopig nog geen volk over de vloer. In De Canal blijft het ijzig stil

H: Maar zeker tot 8 juni ben jij dan ook genoodzaakt om in 'take away modus' menu's aan te bieden.

C: "Het voordeel aan 'take away', menu's afhalen op bestelling, is dat vaste klanten elke week nog passeren en dus extra reclame. Op die manier probeer ik me in de markt te houden. We moeten creatief blijven. Hopelijk herstart de voetbalcompetitie in september terug op Elewijt en zit er misschien in die zin iets in om samen te werken op culinair niveau."

H: Wat is jou boodschap naar de overheid toe?

C: "Maak een snelle en goede beslissing! Maak het ons niet te moeilijk en zorg ervoor dat elke horecazaak die uiteindelijk kan overleven, ook leefbaar blijft. De mensen werken elke dag keihard. Blijf ze de mogelijkheid bieden om dit te blijven doen."

H: Mooie conclusie, Christophe. Hopelijk kan je binnenkort weer open gaan. Dan kunnen we weer ter plaatse genieten van je culinaire hoogstandjes